Lettország földgázszállítását is leállították az oroszok

A Gazprom orosz földgázszolgáltató vállalat bejelentette szombaton, hogy leállította az exportot Lettországba, mert a balti ország nem teljesíti az általa előírt fizetési feltételeket, ami azt jelenti, hogy Lettország csak euróban hajlandó fizetni, nem pedig rubelben.

ALatvijas Gaze lett földgázszolgáltató pénteken jelentette be, hogy mostantól csak euróban hajlandó fizetni. Ennek eredményeként a Gazprom leállítja a Lettországba irányuló exportot, mivel az orosz állami cég elvárja, hogy a vásárlók nyissanak egy deviza és egy rubeles számlát a Gazprombanknál, amely aztán átváltja a kifizetéseket. 

A lett parlament, a saeima az ukrajnai háború miatt július közepén betiltotta az orosz gázimportot. Az energiatörvény módosításával elrendelte a földgázellátás diverzifikálását, és a stratégiai földgáztartalékok biztosítását. Noha a parlament döntése nem szólt a tilalom hatályáról, a rigai kormány még áprilisban úgy döntött, hogy az ország 2023. január 1-jéig leállítja az orosz gázimportot.

A törvényt kötelezi a lett földgázszolgáltatót, hogy képezzen stratégiai tartalékot az energiahordozóból, azaz legkésőbb augusztus 31-éig fel kell töltenie az Incukalnsban található föld alatti tározót annyi földgázzal, amennyire a fogyasztóknak október 1. és április 30. között szüksége lehet.

Már nem is kell az orosz földgáz

Eddig Oroszország volt Lettország legfontosabb földgázellátója, de mostanra már Litvániából szerzi be a gázt. Lettország egyúttal azt tervezi, hogy saját terminálokat épít cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadásához.

Elsőként a Gazprom Bulgária és Lengyelország gázellátását állította le, majd Finnország is kiesett az exportból. Később dán, holland és német vevőknek – köztük a Shellnek – sem voltak hajlandók földgázt szállítani.

Eközben a Gazprom az Északi Áramlat gázvezetéken csak a kapacitás 20 százalékában szállít földgázt, műszaki problémákra hivatkozva. Ugyanakkor az EU szerint szimplán csak zsarol az orosz gázexportőr.

https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/lettorszag-foldgazszallitas-gazprom-leallitas-energia.757061.html #lettország #földgáz #gazprom #gázszállítás #energia

Részvény: