48 órát adtak az ENSZ-misszió emberi jogi felelősének, hogy elhagyja Malit

Kiutasította Maliból az országot irányító katonai vezetés az ottani ENSZ-misszió (Minusma) emberi jogi felelősét – derül ki a kormányzat vasárnap este kiadott közleményéből, amit az MTI szemlézett.

Guillaume Ngefa-Atondoko Andalinak a közlés szerint azért kell elhagynia az országot, mert a junta szerint elfogult módon választja ki azokat a tanúkat, akiket az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtti meghallgatásaira hív meg, és ezzel veszélybe sodorja az ország stabilitását.

A két évvel ezelőtt katonai puccsal hatalomra került kormányzatot a világszervezet részéről is súlyos emberi jogi visszaélésekkel gyanúsítják, egy héttel ezelőtt ENSZ-szakértők független vizsgálatot sürgettek a bűncselekményekről szóló beszámolók kivizsgálására. A feltételezett cselekmények között háborús bűnök is szerepelnek.

A mali kormányzat – amely terrorszervezetek tagjaiból álló fegyveres csoportokkal is küzd – ezeket a vádakat visszautasítja, és a hétvégén ismét leszögezte, hogy tiszteletben tartja a nemzetközi megállapodásokban rögzített emberi jogokat.

Guillaume Ngefa-Atondoko Andali legutóbb január 27-én számolt be az ENSZ BT-nek a feltételezett emberi jogi visszaélésekről. A kormány közleménye szerint 48 órán belül el kell hagynia Malit.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/02/06/48-orat-adtak-az-ensz-misszio-emberi-jogi-felelosenek-hogy-elhagyja-malit/

Részvény: