365 nap kitartás és ellenállás: egy éves teljes körű orosz agresszió tanulságai és eredményei

         A teljes körű háború kezdete a legtöbb ukránt meglepte: rakétarobbanások, hadifelszerelés oszlopai, félelem a rokonok szemében, homályos megértés, hogy mi vár ránk. Azonban valószínűleg akkoriban senki sem fogta fel teljesen, mi ellen harcolnak az ukránok.

         Az éjszaka, amely felnyitotta mindenkinek a szemét és az emberek életét szerte a világon osztotta az „előtte” és „utána” részekre. A legtöbben még Európában sem hittek az ukránok sikerében, hozzátéve, hogy 96 óra az a maximum. Kiderült azonban, hogy az ukrán nép volt az a tényező, amely megtörte ezeket az előrejelzéseket.

         Oroszország Ukrajna elleni háborúja 2014-ben kezdődött, és a tavalyi teljes körű agresszió annak a következménye, hogy a gonoszt nem büntették meg.

         Az Orosz Föderáció Ukrajna elleni agressziója provokálatlan és törvénytelen, csak a Kreml agresszív tervei motiválják. Kijev ezekben az években megpróbálta békés úton lezárni a háborút és helyreállítani a biztonságot, de Moszkva az eszkalációra fogadott. A teljes körű háború éve az ukrán állam és társadalom erejét demonstrálta. Az ukránok a honvédség, az önkéntesek, az orvosok, a mentők, az energetikai munkások és a vasutasok hősiességének köszönhetően életben maradtak.

         Az orosz invázió felpörgette a világot Ukrajna körül: Kijev segítésével a partnerek nemcsak Ukrajnát védik meg az agressziótól, hanem saját magukat is.

         A teljes körű háború megindítása végzetes volt a Kreml számára: Oroszország egy éven belül nyíltan demonstrálta katonai gyengeségét, elvesztette gazdasági, politikai és médiapozícióit a világban, és nemzetközi száműzetéssé vált. Ukrajna ugyanakkor bebizonyította, hogy képes felszabadítani a megszállt területeket, és ezt a jövőben is meg fogja tenni. A Kreml azonban azt hirdeti, hogy ebben az évben sok jó eredményt értek el.

         Ezeknek a rendkívül kétes orosz vívmányoknak az áráról: az ellenség 145 060 elesett embert, 3 334 harckocsit, 6 569 BBM-et, 2 345 löveget és 471 különféle típusú rakétavetőt, 243 légvédelmi rendszert, 5 212 járművet, 299 repülőgépet, 287 helikoptert, 2026 UAV-t, 18 hadihajót, különösen a „Moszkva” rakétacirkálót, az Orosz Fegyveres Erők Fekete-tengeri Flotta zászlóshajóját, ami az oroszok különleges haditengerészeti vezetői tehetségének megnyilvánulása lett – a zászlóshajó elvesztése egy olyan ország elleni epikus tengeri csatában, amelynek annak idején nem is volt flottája. Aztán az orosz haditengerészet megszilárdította sikerét a megszállt Szevasztopol orosz haditengerészeti bázisának megtámadásával.

         A veteránok által alapított TFCG tanácsadók becslései szerint a T-64 sorozat egy egységének hozzávetőleges költsége 1,1 millió dollár, a T-72 – 1,2 millió dollár, a T-80 –  3 millió dollár, a T-90 – 4,5 millió dollár. Az Orosz Föderáció veszített a T-60 – 59,8 millió dollárt, a T-70 – 1,2 milliárd dollárt, a T-80 – 1,23 milliárd dollárt, a T-90 – 238,5 millió dollárt. Összesen 2,7 milliárd dollárt veszített. Ez nem egy átlagos számok készlete – ez az a pénzösszeg, amelyet az Orosz Föderáció vezetése csak tankokra költött. Az orvostudomány, a tudomány és az oktatás fejlesztése helyett a Kreml csaknem 3 milliárd dollárt süllyesztett az ukrán feketeföldbe.

         Mi változott az elmúlt évben?

         Ukrajna számára – véglegesen semmisített minden illúziót az „orosz posztbirodalommal” való valami közös lehetőségéről: történelem, gazdaság, kultúra; tanúja volt az állami intézmények erejének és a nemzedékek felnőtté válásának, amelyek nem élték meg a Szovjetunió korszakát.

         Oroszország számára – fedte fel rezsimnek lényegét mint agresszívnek és barbárnak, hogy jövője nagyon homályos dolog.

         A világ és a kollektív Nyugat számára megmutatta a technológiai babérokon nyugvás és a kannibálokkal való „humanista” flörtölés veszélyét.

         Manapság az orosz megszállók, mintha megéreznék kalandjuk végét, igyekeznek a lehető legrosszabbat kihozni belőle. Mielőtt elmenekültek Herszon városból, a megszállók tönkretették az összes kritikus infrastruktúrát – a kommunikációt, a viz-, hő- és áramellátást. Pusztítják az ocsakovi kikötőt, a kahovszkoje tározóból ürítik a vizet. Az ukrán állami környezetvédelmi felügyelet több mint 2300 környezetkárosítási esetet rögzített a teljes körű háború kezdete óta. Az oroszok mindent ellopnak, amit látnak – a karikatúrázott gazdagítás vécécsészekkel mellett, gyerekeket, kohászati üzemeket, múzeumokat lopnak.

         Ukrajna nyer és fog is nyerni, köszönhetően annak a döntésnek, amelyet több mint 30 éve hozott az állami függetlenség és az európai életforma mellett. Még ha Ukrajna végigmegy ezen a kanyargós úton, gyakran következetlenül, mint egy kezdő sofőr, eltörve a féket, majd a kuplungot. Legalább kétszer azon volt, hogy elveszítse mindazt, amit elért, de a forradalmak köszönhetően korrigálta magát, ami a helyes út bizonyítéka és a civilizált polgári önszerveződés tapasztalata lett.

Részvény: