2021-ben is ezerrel pörgött a magyar haderő fejlesztése – Itt vannak a legfontosabb bejelentések

Bár idén nem jelentették be újabb harckocsik, repülőgépek, helikopterek vásárlását, a 2021-es év is bőven hozott újdonságokat a magyar hadiipar, haderőfejlesztés szempontjából. Új légvédelmi rendszereket, páncéltörőket és aktív védelmi rendszereket vásárol a magyar kormány, 100%-ban hazai tervezésű fegyvercsaládot mutattak be, új hadiipari vállalatok kerültek magyar kézbe, illetve új több repülési, hadiipari vállalat is Magyarországra jön. Nézzünk néhányat a legfontosabb a magyar haderőfejlesztéssel kapcsolatos bejelentésekből, illetve a jövőbeni, esetleges beszerzésekkel kapcsolatos értesülésekből.

Skyranger

skyranger2
Skyranger-torony egy Boxer harcjárművon. Fotó: Rheinmetall AG

Márciusban szivárgott ki a német Rheinmetall közgyűlésének átiratából, hogy Magyarország Skyranger légvédelmi rendszereket tervez vásárolni, májusban pedig Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt Armin Papperger, a német vállalat elnöke, mely egyeztetés után hivatalossá vált a magyar kormány beszerzési szándéka.

Bár az ekkor megköttetett megállapodás részletei egyelőre nem ismertek, úgy tudjuk, Magyarország Lynx harcjárművekre szerelhető, 30 milliméteres és statikus védelemként szolgáló 35 milliméteres Skyranger-rendszereket is vásárolni tervez vagy vásárolt már. A pontos darabszám nem ismert és az sem, hogy sor kerül-e a légvédelmi rendszerek hazai gyártására, de igencsak valószínű.

StrikeShield

Szintén májusban jelentették be, hogy Magyarország megvásárolja a Rheinmetall vállalatcsoport StrikeShield aktív védelmi rendszereit is, melyekkel elsősorban a Lynx gyalogsági harcjárművek védekezési képességeit tervezik növelni.

A hard-kill védelmi rendszerek beszerzése 140 millió euróból valósul majd meg.

Spike

Régóta sejteni lehetett, hogy Magyarország izraeli Spike páncéltörő rakétarendszerek beszerzését fontolgatja, hiszen ezek az eszközök kompatibilisek (lesznek) többek közt a nemrég rendszeresítésre került H145M könnyű helikopterekkel is.

Maróth Gáspár, védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos és Cví Marmor, a Rafael Advanced Defense System Ltd. alelnöke júliusban írta alá a fegyverrendszerek beszerzéséről szóló megállapodást, Magyarország az ötödik generációs, LR2-es alváltozatát veszi meg az izraeli páncéltörő rakétarendszernek.

Gestamen-fegyverek

gestamen lmg
Gestamen LMG. Fotó: Portfolio

Az idei év talán legizgalmasabb hadiipari, haderőfejlesztési bejelentése a Gestamen Arms által készített kézifegyverek leleplezése volt az idei kecskeméti repülőnapokon. A bejelentés lényege, hogy a kormány áldásával egy magyar fegyvermérnök-csapat egy komplett hazai tervezésű, működőképes fegyvercsaládot hozott létre, melyek tesztelését most végzi a Magyar Honvédség.

A kormány Gestamen-fegyverekkel kapcsolatos terveiről, illetve a fegyvercsalád tagjairól több ízben is közöltünk az év folyamán exkluzív információkat. Röviden a lényeg annyi, hogy ha átmennek a teszten a fegyverek, valószínűleg tömeggyártásukra és rendszeresítésükre is sor fog kerülni Magyarországon, ez viszont még egy több éves projekt és nem kőbe vésett a kimenetel. A cél elsősorban nem is feltétlen a most fejlesztett fegyverek rendszeresítése, hanem egy profi fegyvergyártással foglalkozó mérnöki csapat összeállítása volt, melynek segítségével hosszútávon tervezési szinten is önellátóvá válhat Magyarország; nem kell külföldi licencekre támaszkodnunk, hogy a magyar kézifegyverek technológiai színvonala tartani tudja a lépést a nemzetközi trendekkel.

Gripen-upgrade

gripen
A SAAB által kiállított, korszerűsített Gripen-vadászgép a kecskeméti repülőnapokon. Fotó: Portfolio

Sokáig komoly találgatás témája volt hadiipari körökben, hogy milyen ötödik generációs vadászgépet vásárol Magyarország a közeljövőben a jelenleg szolgáló Gripenek utódjaként. Augusztusban kiderült, hogy semmilyet: egyelőre maradnak a Gripenek, viszont a fejlesztésükre sor kerül. Az erre vonatkozó, képességnövelő szoftveres upgrade-csomagot és a legújabb IRIS-T légiharc-rakétákat már meg is vette a kormány.

Maróth Gáspár Portfolio-nak elmondta: egyelőre azért maradnak a Gripenek, mert a mostani ötödik generációs repülőgépeknek rengeteg hibája van, 2040-50-re pedig jelentős technológiai ugrás várható, ezért nincs értelme most kevésbé kedvező ár / érték arányú ötödik generációs vadászgépekre cserélni az upgradek segítségével ütőképesen tartható Gripen-flottát.

Hadiipar

A haderőfejlesztés mellett jelentős fejlemények történtek idén a hadiipar-fejlesztésének területén is. Februárban bejelentették, hogy az izraeli Vaskupola által is használt ELTA-radarokat gyártják majd Nyírteleken, erre várhatóan egy új üzem épül majd.

Ezen kívül megindult a hadiiparral foglalkozó cégek összevonása is, várhatóan a Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. irányítása alá kerül majd számos hadiiparban érintett vállalat is, mint a Currus, a Heros, az Arzenál, a Rába, az Aeroplex és a Hungarocontroll. Szépen halad a gyulai Airbus-üzem és a zalaegerszegi lánctalpas harcjármű-üzen építése is.

Irodát nyit ezen kívül még Magyarországon az Embraer, a legnagyobb brazil repülési cég, melytől a KC390-es szállító repülőgépeket vásároljuk meg, illetve gyártóüzemet létesít a szlovén Pipistrel, hozzájárulva a repülési ökoszisztéma fejlődéséhez. Lezárult ezen kívül a cseh Aero Vodochody megvásárlása is, a vállalat többségi magyar tulajdonba került, illetve állami kézbe került a lőszervásárlás szempontjából megkerülhetetlen Milipol Zrt is.

Mit várunk még?

karayel török drón
Karayel drón a HT Division standjában, a kecskeméti repülőnapokon. Fotó: Portfolio

A konkrét bejelentéseken kívül több dolgot is megtudtunk az év folyamán a kormány – egyelőre nem hivatalos és nem is nyilvános – beszerzési terveiről.

Ilyen például:

  • a kormány érdeklődik a Rheinmetall Mission Master portfóliójának megvásárlásával kapcsolatosan – egész konkrétan a waypoint-alapú, önvezető technológia érdekli a döntéshozókat, melyeket harcjárművekbe terveznek beépíteni,
  • igencsak valószínűnek tűnik, hogy a kormány török Karayel-drónokat tervez vásárolni, a robotgépeket már tesztelték is Magyarországon, amit az LHSN szúrt ki,
  • a magyar kormány tárgyal Dél-Koreával is valamilyen hadiipari, haderőfejlesztési megállapodás nyélbe ütéséről,
  • körvonalazódnak a részletek a török NMS 4×4-es páncélozott katonai járművek beszerzéséről is, melyek a rendszeresítés alatt álló Gidránokat egészítenék ki,
  • elvileg megállapodott a belga FN Herstallal is a magyar kormány meg nem nevezett fegyverek gyártásáról, de a mai napig homály fedi, hogy pontosan mit tartalmaz ez az egyezmény.

Várhatóan a 2022-es év is izgalmas fejleményeket fog tartalmazni a magyar hadiipar, haderőfejlesztés szempontjából, hiszen Magyarország rekordmagas honvédelmi büdzsével vág (ismét) neki a következő évnek, melynek igencsak nagy szeletét fordítják majd haderőfejlesztésre.

https://www.portfolio.hu/global/20211227/2021-ben-is-ezerrel-porgott-a-magyar-hadero-fejlesztese-itt-vannak-a-legfontosabb-bejelentesek-516362

Részvény: